Дан Сунца

,,И СВЕ ШТО СЕ КРЕЋЕ ПОКРЕЋЕ СУНЦЕ”

sunce1

 

        У нашој школи 3. маја 2018. године обележен је Дан Сунца. Пригодном презентацијом и изложбом у холу школе ученици су имали прилку да прошире своја сазнања о овој звезди без које не би било ни живота на нашој планети.

Ученици су у оквиру јавног часа на креативан начин повезивали знања о Сунцу доводећи у везу различите наставне предмете у којима оно представља тему наставних садржаја. Истакнут је његов значај у Сунчевом систему, утицај на процес фотосинтезе, коришћење његове енергије у соларним панелима, излагани су подаци o структури и хемијском саставу, уочавана је температура Сунца, брзина светлости која стиже на нашу планету. Назив ове звезде превођен је на енглески и немачки језик, а запажан је однос човека према Сунцу током историје у којој је оно у митологијама многих народа представљано као свемоћно божанство… Осим тога, константовано је да је Сунце одувек било права инспирација сликара, књижевника, песника, композитора…

 Посебан акценат при томе је стављен на предмет српски језик у коме се појам Сунца среће и у књижевности, а може се применити и у граматици и у лексици српског језика. У делу активности под називом ,,Сунце у стиху и прози”, уз рецитовање поезије и читање прозних одломака, ученици су запазили да је Сунце често тема, или мотив у многим књижевним текстовима народне, или ауторске књижевности, посебно у митолошким народним српским лирски песмама. Треба нагласити и да је Сунце било честа тема загонетки, као и мисли познатих личности. И многи познати српски песници често су певали о Сунцу, као што су: Десанка Максимовић, Јован Дучић, Ђура Јакшић, Јован Јовановић Змај…

У књижевности Сунце, његова светлост и топлота, представљани су у виду стилских фигура за означавање свега онога што је позитивно, добро, за означавање радости и среће у животу, као и за изражавање емоција према вољеном бићу.

Опширније: Дан Сунца

Промоција књиге

pk

„Весела вештица Ника“

Замислите да једног дана добијете писмо које вас проглашава наследником тајанственог замка.Али, писмо садржи три задатка, а трећи се чини најтежим. И тако креће прича... и тако се буди и развија машта. Наравно, ово је само делић онога што се скрива на страницама књиге „Весела вештица Ника“ ауторке Леле Стојановић.

Наиме, ученици трећег и четвртог разреда имали су част да присуствују промоцији поменуте књиге у школској библиотеци 30. 3. 2018. године. Повод за ово дивно дружње био је Светски дан дечје књиге, који се иначе обележава 2. априла, баш на дан рођења једног од највећих писаца бајки Ханса Кристијана Андерсена. Као и многе приче и бајке тако нас и овај роман учи да би сваког дана требало чинити срећним људе око себе.

Мислиша-резултати такмичења

mislisa

Прошло је већ месец дана од када је у нашој школи одржано такмичење „Мислиша 2018“. Нестрпљиво смо чекали резултате, који су управо стигли на адресу наше школе. Најбоље резултате су оствариле Елена Радомировић II3 и Настасија Иванковић III2.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТРАНИХ ЈЕЗИКА

У нашој школи данас 25.марта 2018.године одржано је окружно такмичење из страних језика.

Резултате такмичења можете погледати овде.

Честитамо свим учесницима на показаном знању а ученицима који су се пласирали на републичко такмичење желимо пуно среће.

Ана Недељковић, професор енглеског језика

Спортски сусрети млађих разреда

sport1

Баш као и претходних година с нестрпљењем се чекао дан када ће ученици млађих разреда одмерити своје снаге у спортском надметању. Тако је било и овог четвртка, 15. марта 2018. године када су ученици од првог до четвртога разреда показали своје вештине, брзину и спретност у савладавању полигона препрека.

Опширније: Спортски сусрети млађих разреда