Певанија

Ученици одељења IV/1 и представници одељења V/1, реализовали су 23.5.2017. године јавни час посвећен Јовану Јовановићу Змају под називом ,,Певанија“. Програм је пропраћен и пригодном тематском изложбом у холу школе.

У колоритном смењивању рецитала, музичких нумера, ритмике и живописних костима, представљени су живот и стваралаштво Јована Јовановића Змаја. Посебну пажњу публике привукао је Никола Ђукић, ученик четвртог разреда у улози Чика Јове.  Садржај програма обухватио је осврт на све области песниковог стваралаштва, тако да су се пред публиком као бисери у низу ређали његови најлепши и најпознатији стихови из дечје, љубавне, родољубиве, религиозне и социјалне поезије.

Пригодно путовање кроз поезију Јована Јовановића Змаја још једном је подсетило све присутне на велики значај и уметничку вредност стваралаштва овог нашег великана. Величање моралних вредности, истицање згода и незгода које су саставни део сваког детињства, љубави и захвалности према ближњима, поштовање природе, наглашавање патриотизма, неговање православља, развијање свести о значају матерњег - српског језика, све су то карактеристике Змајеве поезије које су и овом приликом, на велику радост публике,  још једном осветљене.

,,Певанија“ је још један доказ да се праве вредности никада не заборављају, као и да поезија представља неуништиву светлост која представља путоказ на животном путу сваког људског бића, јер, како Чика Јова каже:   

,,Где је бола, где је јада,

  - Песма блажи;

  Где се клоне, где се пада,

-          Песма снажи;

Где су људи добре ћуди,

- Песма с` ори;

Што не можеш друкче рећи,

-          Песма збори;

Где утехе нема друге,

-          Песма стиже;

А где сумња све обори,

- Песма диже!“

            Активност са ученицима реализовале учитељица Љиљана Вукићевић и предметни наставник српског језика Живка Бојовић.

                                                                                 Живка Бојовић, проф.