У царству књига

Ученици шестог разреда наше школе посетили су 27.9.2017. године Градску библиотеку ,,Владислав Петковић Дис“. Осим упознавања присутних са основним активностима и услугама ове установе – посебно Дeчјег одељења, ученици су имали прилику да се упознају и са новим насловима књига за децу, овог пута на један савремен, њима близак начин.

Наиме у претходном периоду Градска библиотека је у сарадњи са својим члановима и полазницима различитих радионица снимила неколико занимљивих трeјлера путем којих је представљен садржај књига које се препоручују за читање. Ученицима је овог пута презентовано неколико трeјлера, а они су изазвали велико одушевљење и заинтересовали их да представљене књиге и прочитају. Такође, дата су и упутства како приступити свим снимљеним трeјлерима путем мобилних телефона. Ученици су позвани да и они буду сарадници у многобројним активностима и радионицама које Градска библиотека реализује за њихов узраст.

У наставку посете ученици су посетили Изложбу Миливоја Филиповића под називом „Одјек прошлости : Записи Миивоја Филиповића“ аутора мр Маријане Матовић и Мирка Дрманца. Ученицима је одржано и кратко предавање о значају Легата Миливоја и Божидарке Филиповић који је смештен у Научно одељење Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, а броји око 4.000 књига и часописа који су завештани 1948. године тадашњој Градској књижници и читаоници у Чачку. Посебну вредност овог легата, који је 2013. године проглашен културним добром од великог значаја, чини то што је ово једна од најочуванијих збирки књига и периодике објављених од средине 19. века на српском језику. Ипак, оно што је чини посебном јесу својеручни записи на маргинама Миливоја Филиповића који су путем ове изложбе и представљени широј јавности.

И овог пута посета Градској библиотеци допринела је развијању љубави ученика према писаној речи, као и развијању поштовања и очувања културног блага нашег народа.

Посету Градској библиотеци реализовале одељењске старешине шестог разреда Живка Бојовић и Ана Недељковић.

bib1

bib2

bib3

 

            Текст: Живка Бојовић                                                                                          

Фотографије: Ана Недељковић