Вукова реформа

ВУКОВА РЕФОРМА ИЗ УГЛА, ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ

 

Прдавање о реформатору српског језика и правописа, Вуку Стефановићу Караџићу, одржано је 5.10. 2017. године у сали Музичке школе ,,Др Војислав Вучковић” у нашем граду.

Предавање  су одржали истакнути филолози  који су овом приликом продубили већ постојећа знања присутних  о овом великану.

Професор др Вања Станишић са Филолошког факултета у Београду говорио је о  Вуковој ћирилици између револуционарног преображаја и еволутивног развоја.

Професор др Бошко Сувајџић са Филолошког факултета у Београду одржао је предавање на тему -  Језик у народној књижевности.

Вукови речници као извор за историјско-лексиколошка проучавања српског језика били су тема излагања доцента др Снежане Вучковић са Филолошког факултета у Београду.

Професор др Владимир Димитријевић из Гимназије у Чачку у свом излагању бавио се Вуковим  преводом  Новог завета, док је професор др Оливера Крупеж из ОШ „Милица Павловић“ у Чачку говорила на тему Вук и Копитар.

Захваљујући свим овим излагањима живот и дело Вука Стефановића Караџића осветљени и из угла језика, и из угла књижевности, као и из угла теологије.

Стручни скуп је одржан  поводом 230 година од рођења Вука Караџића и 170 година од победе његових језичких принципа, а у оквиру Манифестације „Дани Вука Караџића“ која је почела у априлу 2017.

Организатори овог скупа били су су Регионални центар за професионални развој запослених у образовању и ОШ „Вук Караџић“ из Чачка, а подржали су га и Школска управа Чачак, Удружење „Чувари дела Вука Караџића“ из Чачка, Вукова задужбина у Београду, Филолошки факултет у Београду и Друштво за српски језик и књижевност.

Овом стручном скупу присуствовали су и просветни радници из наше школе: Радованка Мартиновић, Гордана Раковић, Живка Бојовић, Слађана Јовановић и Аница Гавриловић.

                                                                                                   Ж. Бојовић, проф.