ШКОЛА У ПРИРОДИ 2018.

Школа у природи - Тара – планинска лепотица

 tara1

Годишњим планом рада за школску 2017/18.годину планирана је реализација наставе у природи за ученике млађих разреда. Наставничко веће и Савет родитеља усвојили су предлог Стручног већа млађих разреда да се ове школске године школа у природи реализује на планини Тари у дечјем одмаралишту „Митровац'' у периоду од 24. до 29. априла 2018.године.

У уторак, 24. априла 2018. године,сто четрдесет два ученика млађих разреда и девет учитељица је кренуло на Тару. Сви ученици, распоређени у три аутобуса и у пратњи својих учитељица, представника Туристичке акенције „А- СУПЕРТУРС“   Д.О. О. Чачак и лекара – пратиоца, тачно у 8.30 часова, поздравило се са родитељима и кренуло на своје путовање. Сунчано јутро, прелепе слике природе и уверљива прича водича чинили су наше путовање занимљивим. На Тару смо стигли око 12 часова и веома брзо се сместили у одмаралиште. Ученици првог и другог разреда сместили су се у павиљону 2, који носи име „Гора“, док су ученици трећег и четвртог разреда распоређени у павиљон 1 - „Пахуља“. Да би боравак на Тари био пријатан свима, организован је састанак са управом одмаралишта, рекреатором. Урађен је распоред свих активности по групама, распоред оброка, распоред активности у природи, распоред вечерњих и других активност ученика. На састанку је истакнуто да се посета Тепих ливади и Шумском биоскопу плаћа 50,00 динара по ученику. Разлог томе је што оба локалитета припадају Националном парку Тара. Наша примедба је да смо о томе требали бити раније обавештени од стране агенције. Љубазно особље нам је излазило у сусрет у свим ситуацијама. За ученике који користе посебан режим исхране, припремена је храна према неопходним захтевима.

У среду 25. априла 2018. групи ученика се прикључило још двоје деце, тако да је коначан број ученика који су боравили на Тари је 144. Лепо време, прелепи планински предели чинили су наш боравак на планини пријатним и веома интересантним. Преподневне шетње су нам сваког дана пружале нова сазнања о самој планини и њеним становницима. Шетали смо до чеке за медведе, пели се на Тисово брдо, дозивали корњачу Мицу на Тепих ливади, прошетали Долином шетача, видели хранилицу за срне и савладали најдужу стазу до Бањске стене. Сваки нови дан и свака нова шетња будила је код ученика радозналост и жељу за новим сазнањима. Научили смо много о животу медведа, срна, вукова... а све то употпунили филмом „Национални парк Тара“ Јована Мемедовића. Учило се, али се и забављало. Сваког поподнева биле су организоване спортске активности у којма су се ученици надметали у брзини, снази и спретности. Али ништа мање није био занимљив ни вечерњи програм у коме је креативност ученика заузимала важно место.

Циљ и садржај програма наставе у природи реализован је у потпуности. Задовољство ученика је било видљиво на сваком кораку. Многи су пожелели да заувек остану на Тари.

Тужни што напуштамо Тару, а опет нестрпљиви да видимо и загрлимо родитеље, 29. априла 2018. године кренули смо ка свом родном граду. Пред школу смо допутовали тачно у четрнаест часова. Сачекали су нас родитељи, а ми смо једва чекали да им пренесемо утиске са овог незаборавног путовања.

tara2

Чачак, 7. мај 2018.                                                                                                 Координатор путовања:

                                                                                      Биљана Ћосић